Chengdu en Kunming
Door: Bokke
Blijf op de hoogte en volg Bokke
05 Maart 2011 | China, Kunming
Na een autorit van 45 minuten aangekomen in het hotel waar ik mijn spullen gedumpt heb en meteen naar buiten ben gegaan. De temperatuur was heerlijk +- 17 graden en dus heb ik de rest van de dag doorgebracht met wandelen, zoeken naar een supermarkt en lezen in het park. 's avond heb ik nog slumdog millionaire gekeken aangezien ik het boek ( gekocht in Beijing) die middag had uitgelezen.
Vrijdagmorgen vroeg ben ik gestart met een chinees ontbijt. Ik kan nog steeds niet wennen aan alle warme gerechten die er keurig staan te wachten in de ontbijtzaal, ik weet niet hoe je het door je keelgat krijgt maar geroosterde eend met chilipepers blijf ik toch wat heftig vinden als ontbijt. Nee, ik zoek brood! Ik mis brood! Ik wil brood! Maar er was helaas geen brood en dus werd het ontbijt van stukjes banaan, cakejes en rijst.
Na mijn ontbijt mijn mail gecheckt waar ik een mailtje van Niklas ontdekte :D, ook hij was in Chengdu!
Niklas heb ik ontmoet in Xi'an, hij was de Duitse jongen die een gids wou delen ( en die ons een paar rare schotels bestelde ;) )
In het mailtje stond zijn telefoonnummer en na wat sms'en had ik een afspraak met hem gemaakt bij de grote starbucks aan het plein...
Voordat ik Niklas zou zien had ik nog 5 uur vrije tijd en dus besloot ik naar het pandaresearchcentrum te gaan.
In dit centrum onderhouden en planten ze de panda voort. Een erg leuk, schattig maar vooral bijzonder gezicht hoe deze dieren leven. Ze zijn erg lui maar dat maakt ze zo bijzonder. Ze liggen een beetje in de bamboe, dollen wat met elkaar en slapen in bomen, kuilen en tunnels.
Ik heb twee soorten panda's gezien. De bekende zwart-witte en de iets minder bekende rode panda. Beide soorten hadden erg veel ruimte om te bewegen wat het idee van een dierentuin meteen deed vergeten. Toch hield ik een dubbel gevoel over aan mijn bezoek. De dieren zijn zo prachtig maar de natuur wou ze eigenlijk laten uitsterven, wij mensen houden ze echter in leven...
Het verhaal zit zo.. De panda leeft al meer dan 8 miljoen jaren op de aarde. In het begin was de populatie enorm maar deze is langzaam aan steeds kleiner geworden. Dit komt door twee dingen.
1. Er is maar een beperkt aantal soorten bamboe die de panda lust.
2. Panda's zijn heel kieskeurig waardoor er weinig seks plaats vindt en er dus weinig wordt voortgeplant.
De combinatie van deze twee factoren maakt dat de panda nu als bedreigde diersoort wordt beschouwd er leven er helaas nog maar 2000. In het onderzoekscentrum planten ze de dieren echter voort met behulp van een reageerbuis (IVF)..
Na mijn pandabezoek na de stad afgereisd waar ik en Niklas natuurlijk allebei in een andere Starbucks zaten :P
Nadat we elkaar gevonden hadden hebben we de Wensju tempel bezocht en daarna samen gegeten. Kip met nootjes, typisch chendu's en zo lekker!
Vanochtend naar het vliegveld gebracht en naar Kunming gevlogen erg veel tijd heb ik hier niet omdat ik morgen om 7.30 alweer naar Dali vlieg. Er was echter wel genoeg tijd voor een typisch Chinese voetmassage! Erg lekker maar soms ook best wel pijnlijk, ik heb denk ik al mijn botjes wel horen kraken :P
Hopelijk tot snel,
Bokke
05 Maart 2011 - 14:43
Marga (v.d. Berg):
Met diepe, diepe jaloezie dit reisverslag gelezen.
Jij bent op de plek geweest waar ik ooit nog naar toe wil, naar zo'n pandacentrum.
Wat supergaaf dat je dit hebt gedaan!!!
Het is en blijft leuk al je verslagen te lezen, ga zo door ;)
Liefs Marga -
06 Maart 2011 - 01:21
Bokke Klein Zandvoort:
Jaja, dat is waar ook jij bent helemaal into de panda ;)
Zal als ik thuis ben wat mooie foto's op sturen.
Liefs -
06 Maart 2011 - 10:00
Sanne:
Ik heb maar een woord hiervoor: Ja-loers!
Oh en nog een tweede: Fantastisch:)
Liefs! -
06 Maart 2011 - 14:47
Yvonne:
Hoi Bokke,
Leuk dat je bij de panda's bent geweest.
Ik heb net een documentaire erover gezien op Nat. Geo.
Het zou wel heel toevallig zijn als het dezelfde onderzoekscentrum is, als waar jij bent geweest.
De panda in de docu. is met K.I. zwanger geworden en heeft een jong pandaatje opgeleverd, ik meen in 2009. Verder zag ik nog foto's van prachtige bonsai's.Wow.
Ga zo door, dan genieten wij wel van de foto's.
Groet,
Yvonne -
07 Maart 2011 - 10:01
Rob:
hey bokke, best wel jaloers op jou maar niet op het ontbijt dan.
ik doe het ff zo ipv sms, onze knuffels hebben met 0-3 gewonnen ars,v/d haar(vanuit de middencirkel) en slot maakten ze
groetjes