Engelse computers varen met een theefiets
Door: Bokke
Blijf op de hoogte en volg Bokke
07 April 2011 | Nepal, Pokhara
Momenteel werk ik dagelijks in Pandeli. Elke morgen vertrek ik om 7 uur vanaf mijn nieuwe verblijfplek. (GUATAMA guesthouse gerund door twee chinezen :D)
Na een kwartier passeer ik de warme bakker en koop ik 2 crossaints, 2 witte bolletjes en 2 kaneelbroodjes voor €1,60. Het ontbijt en de lunch zijn dan binnen ;)
Na 1,5 uur klimmen kom ik aan in Pandeli waar ik mijn t-shirt was, mezelf afspoel en "nette kleren aantrek" Vervolgens start ik met engelse spreeklessen om 9 uur. Yam heeft de kinderen uit de buurt geïnformeerd over deze lessen en zo kunnen de kinderen nu ook in de vakantie lessen volgen. De studenten die mijn lessen bijwonen zijn elke dag anders. Soms heb ik kinderen van 6 en soms heb ik studenten van 15. Het juiste niveau bepalen is dan ook onmogelijk en dit is soms best frustrerend...
Een combinatie van "What is your name?"en hoe breng ik een bezoekje aan de dokter is nog steeds mijn beste oplossing ;)
Na mijn engelse klas volgt het werken aan de computers. De eerste dagen heb ik alle computers uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Het in elkaar zetten heb ik gedeeltelijk met nieuwe onderdelen gedaan aangezien de oude onderdelen zelfs in Pokhara niet meer te koop zijn...
Na deze eerste stap kon ik twee computers afschrijven.
De volgende stap was windows xp installeren.. Dit is overal te koop het probleem is echter dat het op dvd wordt verkocht en ik maar geld had voor 1 dvd-drive.... Ik moet dus xp installeren, dvd-drive uit de computer halen, dvd-drive inbouwen in de volgende computer en ga zo maar weer verder..
Daarbij komt nog eens dat de DVD niet werkt en dus moet ik weer op zoek naar een nieuwe.
Naast het "herbouwen van de computers" heb ik ook het lokaal verbouwd. Ik heb schoongemaakt, stroomkabels gelegd en gaten in kasten gemaakt met een mes en een steen om de computerkasten netjes te kunnen aansluiten.
Het resultaat tot nu toe is verbluffend. Het lokaal ziet er tien keer beter uit en de computers die werken zijn een stuk sneller :D:D
Na en tijdens het computer bouwen werk ik nog aan een handleiding, zodat de leerkrachten ook zonder mijn hulp aan hun computers kunnen blijven sleutelen.
Rond een uurtje of 5 loop ik terug naar Lake Side. Tijdens mijn terugweg wordt ik regelmatig bestormd door bedelende kinderen: Namaste, Give me Chocolate! Elke dag opnieuw heb ik een dubbele gedachte:
Wat sneu / Wat hondsbrutaal.
De snoetjes zijn groezelig, de kleren vaal en oud en dat maakt dat ik vaak medelijden krijg. Toch geef ik niks omdat ik bang ben voor het domino-effect..
Afgelopen zaterdag ben ik samen met Jennifer en Yvonne ( wonderbaarlijk genoeg heb ik ze hier weer ontmoet)
op het meer geweest. We hebben een bootje gehuurd en zijn naar de overkant gevaren. De boottocht was een grote belevenis aangezien Yvonne en ik het peddelen in het begin absoluut nog niet door hadden. De boot ging letterlijk in rondjes..
Na 10 minuten peddelen dan toch een goed ritme en de juiste techniek gevonden en dus waren we na 40 minuten aan de overkant van het meer waar we naar de world peace stupa zijn geweest. Deze stupa is spierwit en zeer indrukwekkend om te zien.
Na de peace stupa wilden we nog naar Devi's Fall een grote waterval maar naar een uur door de jungle hebben we de moet opgegeven en zijn we terug gegaan. Achteraf bleken we heel dichtbij te zijn...
Bij het water aangekomen bleek onze boot het meer op te zijn gedreven.. en dus moesten we de boot met een andere boot ophalen.
's Avonds heerlijk gegeten.
Vandaag samen met Jennifer en een Candadees naar het Begnasmeer gefietst. Erg mooi! De terugweg was behoorlijk zwaar voor de dames en dus ben ik halverwege mijn eigen weg gegaan..
Tot slot wou ik nog even melden dat de thee ondertussen mijn neusgaten uitkomt elke Nepalees schotelt mij een (goed bedoeld) kopje thee voor. Te zoet en met buffelmelk die ik niet lekker vindt. Ben toch ergens wel blij dat ik straks weer pickwick met chemische smaakjes kan drinken ;)
Veri Vertola ( See you again)
Bokke
08 April 2011 - 12:33
Elly:
Gisteren was ik bij Tilly en hoorde dat het nog 20 nachtjes is (nu 19) en dan kom je thuis, lijkt me geweldig om dan heel veel verhalen live te horen. Iets regelen?? -
08 April 2011 - 13:18
Bokke:
We hoeven niks te regelen... Woensdag kom ik thuis en zondag is de familiedag ;) -
08 April 2011 - 20:35
Anja:
he Bokke,
Gisteren Jasper zijn verjaardag gevierd met veel bier, whisky en gebabbel van het oh oh Gerso nivo.
En nu ben ik wat aan het rommelen op de pc en voor school.
Wat een waanzinnige verhalen weer. Blijft er nog wat van je over? na alle ellende. Of kom je broodmager terug.
De dagen vliegen om, je kan bijna af tellen.
Nog veel plezier.
groetjes uit Zwolle -
13 April 2011 - 11:53
Sanne:
Haha! Ik moest echt lachen om die laatste foto:D
Bevalt Engels geven een beetje? Misschien moet je, als je terug bent, maar bij mij op school komen;)