Kathmandu - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Bokke Klein Zandvoort - WaarBenJij.nu Kathmandu - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Bokke Klein Zandvoort - WaarBenJij.nu

Kathmandu

Door: Bokke

Blijf op de hoogte en volg Bokke

19 Maart 2011 | Nepal, Kathmandu

Hoi Hoi,

Hier dan eindelijk het beloofde verslag uit Nepal, mijn eindbestemming waar ik nog een kleine 1,5 maand zal zijn.

Bijna een week in Kathmandu en zoveel meegemaakt, gezien en ervaren dat ik volgens mij onbeperkt verslagen kan blijven schrijven.

Vorige week zondag aangekomen op het vliegveld van Kathmandu, een klein pitoresk vliegveldje. Na de paspoortcontrole en het geld wisselen de warmte in gestapt (22 graden :D ) waar ik meteen werd overspoeld met de bekende Aziatische "verkoop- en handelstechnieken :P. Even was ik bang dat ik in deze menigte van taxichauffeurs, handelaren en ander "gespuis" zou verzuipen maar een klein nepalees mannetje sprong met mijn naam op mij af. Geheel vertrouwend op een goed gespelde naam mee gelopen naar de auto waar bleek dat het kleine mannetje alleen maar geld wilde voor het loodsen naar de taxi. 20 eurocent lichter en een taxirit naar het hotel rijker dan toch veilig aangekomen bij Silver Home hotel.

De eerste shock kwam hier... Erg moe en vies wilde ik een douche nemen.. Ik draaide de kraan open en.... BRUIN WATER! Het duurde 12 minuten voordat het water een normale kleur kreeg. Na deze eerste shock op naar de tweede. Douchen zonder licht. De elektriciteit werkt maar 8 uur per 24 uur en overdag natuurlijk niet. De tijden zijn ongeveer van 10 uur 's avonds tot 2 uur 's nachts en van 9 uur 's morgens tot 1 uur 's middags.

Na een met ijzer gevulde douche mijn spullen uitgepakt om naar buiten te gaan. In de lobby liep ik een reisorganisator tegen het lijf die mijn allerlei verschillende trips en tickets probeerde aan te smeren. Na een lang gesprek uiteindelijk een trekking voor 3 dagen door de Kathmandu vallei geboekt en een retourticket naar Pokhara. Achteraf gezien had ik het ticket beter niet kunnen boeken, aangezien een busreis maar 5 euro kost...

Toen dan toch eindelijk mijn vuurdoop gehad in het Nepalese straatleven. Bij het openen van de deur komen je de geluiden al meteen te gemoed. Luid getoeter, gepraat, gezang, muziek en vele andere geluiden overspoelen je gehoorgang.
Op straat zoveel gezien dat het moeilijk te beschrijven valt.
Het leven tussen de vele souvenirshop, de outdoor winkels en de guesthouses ziet er afgrijselijk uit. Zodra je een zijstraat neemt kom je oog in oog te staan met vieze kinderen en dieren, zijn de huizen vervallen en smerig en is de vraag of je ook hasj rookt bijna net zo standaard als de vraag: "geeft de koe ook melk?"

Na deze derde shock belandde ik al gauw in de vierde. Twee Nepalese jongens vroegen mij waar ik na op weg was, ik vertelde dat ik wat rond keek en zij maakte dankbaar gebruik van dit antwoord. Ze liepen mee en na 5 minuten voelde ik een hand in mijn rugzak en snapte ik hun doel. Boos draaide ik om en liep ik weg. Een kleine achtervolging volgde en dus sloot ik aan bij de eerste nederlanders die ik tegen het lijf liep. Gijs, Yvonne en Jennifer. Met Gijs trek ik nog bijna dagelijks op.. Ik schrijf dit verhaal vanaf het dakterras van zijn guesthouse ;)

Die middag met ze 4e gegeten en daarna samen met Gijs op pad gegaan door Thamel (de toeristenwijk) Na 10 minuten wandelen waren we uit Thamel en meteen veranderde de manier van benaderen van opdringerig naar rustig. Die middag samen door gebracht bij een kleine Stuppa.

De volgende dag (maandag 14 maart) afgesproken op het centrale kruispunt. Tijdens het wachten op Gijs zag ik mijn vijfde en zesde shock. Eerst was ik live getuige van een lijmdeal midden op het kruispunt waarna ik vervolgens ook nog eens een kleine zakkenrolactie zag. De kinderen stalen geld uit de broekzak van een slapende man.

De rest van de dag grotendeels doorgebracht bij de Monkeytemple net buiten Kathmandu. De tempel draagt deze naam omdat het er stikt van de apen. (Makaken) De tempel was erg indrukwekkend. Een combinatie van oude cultuur, architectuur en nieuwe souvenirsshops is misschien de beste beschrijving. Voor de rest verwijs ik naar de foto's :)

De volgende dag (dinsdag 15 maart)
werd ik om 8 uur opgehaald door mijn gids "Jaya Ram" voor mijn 3 daagse trek door de Kathmandu Valley.
De eerste dag zijn we met de taxi naar Sundarijal gereden waar onze tocht begon.

Vanuit Sundarijal zijn we op weg gegaan naar Chisopani een wandeltocht die ongeveer 6 á 7 uur zou moeten duren..Tijdens deze eerste dag voornamelijk veel door de jungle getrokken waar ik veel vogels en enkele herten heb gehoord maar helaas niet heb gezien. De weg was best wel pittig omdat we de eerste dag de wandelhoogte voor de andere twee dagen moesten bereiken en dus moesten we veel klimmen en af en toe stoppen om wat water te drinken. Toch konden we het wandeltempo hoog houden waardoor we al gauw de andere groepen voorbij liepen en al om 2 uur
's middags in Chisopani arriveerden. Vol verwachting keek ik naar mijn horloge en de gids in de hoop dat we na de lunch weer verder zouden trekken, maar helaas we bleven die dag en nacht in Chisopani. "s avonds zelfgemaakte pizza gegeten en uitgebreid met mijn gids gesproken over een nieuwe wandelroute.

De volgende dag op naar Thule ( de oorspronkelijke eindlocatie voor die dag) waar we na de lunch besloten om ons vernieuwde plan te volgen en dus trokken we door naar Naragot. Deze tweede dag was wat meer heuvel af waardoor het lopen iets gemakkelijker ging.

In Naragot aangekomen op zoek gegaan naar een Hotel waar ik traditionele Dal Bad heb gegeten: Rijst, linzen, vlees en melk.
De volgende morgen vroeg op om de zonsopgang te bekijken. Een prachtig gezicht vanuit de bergen. Terwijl de zon langzaam op komt zie je achter de bergen nog meer bergen verschijnen, de Himalaya toont zijn ongelofelijke pracht. ;)

Na deze geweldige start van de dag op weg gegaan naar een klein dorpje waar ik de naam van ben vergeten. We kwamen om één uur aan, na een tempelbezoek zijn we met de bus terug gegaan naar Kathmandu mijn gids moest namelijk naar huis om papieren te tekenen. De terug weg was geen pretje, de bus was overvol en de rit duurde twee uur... :(

Donderdag en vrijdag heb ik lekker rustig aan gedaan, films gekocht en gekeken en mijn laatste voorbereidingen voor mijn vrijwilligerswerk getroffen.

( 19 maart) Zaterdag was het holi en de stad was gevuld met kleuren. Holi is een festival wat de hele week duurt, er wordt gevierd dat de demonen zijn verdreven. De laatste dag ( deze zaterdag) was de afsluiting. Op de laatste dag van het festival vindt er een kleurengevevecht in de hele stad plaats. Kinderen en volwassenen bekogelen elkaar met plastic zakjes gevuld met pigment. Natuurlijk wilde ik dit mee maken en dus ging ik gekleed in een korte broek en een wit t-shirt naar buiten. Zodra ik de hoteldeur achter mij dicht deed begon het bekogelen.

Een aantal kinderen had zich heel slim op het dak opgesteld zodat zij wel konden gooien maar zelf niet geraakt konden worden. Na een sprint kwam ik op de hoofdstraat waar kleine groepjes elkaar te grazen namen, heel onopvallend passeerde ik en even dacht ik dat ik er heel huids van af zou komen tot dat ik een grote groep 16 jarigen te gemoed zag komen.

Ik wist dat ik het slachtoffer zou zijn en spreidde mijn armen en ontving de kleuren. ’s Middags werden Gijs en ik nog even te grazen genomen door een groepje kinderen. Het eindresultaat was een gekleurde Bokke, zie de foto.

Die avond heb ik samen met Gijs en Yvonne gegeten. Gijs had een “goed” restaurant in zijn Lonely Planet gevonden en dus gingen we daar heen. Na het voorgerecht waren we allemaal zo ontevreden dat we door getrokken zijn naar een ander restaurant. Het plan was vervolgens om voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht op drie verschillende plaatsen te eten :P. Na een goed hoofdgerecht dus op zoek na een nagerecht. Heel verassend vonden we deze uiteindelijk in de lokale supermarkt, mars met kokoskoekjes en multi-vitamine ;)

Zondagmorgen vroeg vertrokken na Pokhara.

Tot snel,
Liefs Bokke

• 19 Maart 2011 - 09:33

Mara:

Bokke,
    Ik ben heeeel jaloers! Echt heel leuk om te lezen dat je in Kathmandu zit! :) Zooo herkenbaar wat je schrijft! Als je in bouddha toevallig bent (bij de bouddhanath stupa, erg mooi!) moet je even gaan lunchen bij de flavors.. heerlijk dakterras daar en je kunt gratis op internet!
    Geniet ervan!
    Liefs, Mara

• 20 Maart 2011 - 18:32

Annouschka:

Namaste Bokke!
    Hoe bevalt Nepal je? Het is even wennen, maar als je straks richting Pokhara gaat, dan wordt het veel rustiger. Ik wens je heel veel plezier en geniet van alles! De mensen zijn erg aardig en de natuur is super!
    Liefs,
    Annouschka

p.s. afdingen he! vaak moet je de helft eraf halen. (kan overal ook in hotels!)

• 21 Maart 2011 - 08:33

Ilse:

Hi Bokke,

Leuk om je reis zo mee te kunnen lezen. Ik was gisteren bij je ouders, en die vertelden dat je een weblog bijhoudt. Ik heb nog niet alles gelezen, maar ga ik zeker doen.

groetjes,
    Ilse

• 23 Maart 2011 - 07:37

Elly:

Dus van -8 naar 22 graden, zou ik ook een cultuurschok noemen.
    En hier ga je dus 1,5 maand "werken". Heel veel plezier en succes!!

• 26 Maart 2011 - 15:10

Lies Tijhaar:

Wat een mooie verhalen Bokke.
    Ik lees ze met plezier.

groetjes Lies